1 Comment
Mar 6·edited Mar 7

Λίγες σκέψεις με αφορμή την αναφορά στα τελευταία βίντεο κλάμπ που έχουν απομείνει. Διάβαζα πρόσφατα τη συνέντευξη του ιδιοκτήτη ενός απο αυτά. Ανέφερε οτι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να μη χτυπήσει το κινητό του πελάτη όσο βρίσκεται στο βίντεο κλαμπ και να μην του πει όποιος τον έχει καλέσει “Ακόμη σε βίντεο κλαμπ πηγαίνεις;” Βλέπουμε εδώ ξεκάθαρα ένα παράδειγμα του κομφορμισμού που πυροδοτείται απο το φόβο κάθε ανθρώπου μήπως διαφέρει απο τους ανθρώπους του κοινωνικού περιβάλλοντος του. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Μίλγκραμ ο κομφορμισμός οδηγεί στη συμμόρφωση σε σιωπηρή και όχι ρητή εντολή για αυτό ο άνθρωπος νομίζει οτι πράττει εθελοντικά. Η νέα τάξη πραγμάτων χρησιμοποιεί τον κομφορμισμό για να ωθεί τον κόσμο να αποδέχετα και να υιοθετεί γρήγορα κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη.

Η κατάργηση των βιντεοκλάμπ και η επικράτηση του streaming απο πλατφόρμες (γρήγορα, εύκολα και ασφαλώς κι εδώ) οδηγεί στον ευκολότερο έλεγχο των ταινιών που είναι διαθέσιμες στο κοινό και στην εξαφάνιση ταινιών που δεν είναι αρεστές. (Ειρήσθω εν παρόδω μια παλιά ταινία που έχει ως θέμα της την αριθμοποίηση του ανθρώπου είναι “Οι Αριθμημένοι” του Τάσου Ψαρρά).

Τώρα τελευταία όταν προβάλλονται κλασικές ταινίες του κινηματογράφου στην αρχή τους εμφανίζεται μια καρτέλα (disclaimer) που μας ενημερώνει οτι η εταιρία που έχει τα δικαιώματα της ταινίας δε συμφωνεί με όσα απεικονίζονται σε αυτή που αποτελούν προκαταλήψεις παρελθουσών εποχών. Είναι ένα άλλο δείγμα τόσο της βρεφοποίησης καθώς θεωρεί οτι ο κάθε θεατής δεν έχει την κριτική ικανότητα να αξιολογήσει μόνος του αυτά που βλέπει, όσο και του ανάποδου κόσμου καθώς οι παλιές ταινίες ήταν απείρως πιο αθώες απο τις σημερινές και με μηδαμινή απεικόνιση βίας. Δε θα αργήσει η εποχή που η “πολιτική ορθότητα” θα απαιτήσει να αποσυρθούν εντελώς απο την κυκλοφορία οι παλιές ταινίες δήθεν για να μην αναπαράγουν τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, στην πραγματικότητα για να μην υπάρχει τίποτα που θα θυμίζει στις νέες γενιές την εποχή που ο άνθρωπος ζούσε ελεύθερος.

Expand full comment