11 Comments
Mar 27, 2022·edited Mar 28, 2022

Όσο λυπηρό είναι να βλέπουμε τον Τσόμσκι να αλλάζει στάση- μπορεί στα 90 του να φοβήθηκε και για τη ζωή του- άλλο τόσο λυπηρό είναι να βλέπουμε δικούς μας ανθρώπους να δέχονται πλήρως το αφήγημα της πλανδημίας και το δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Με αφορμή την ταινία The Experimenter, βιογραφία του ψυχολόγου Στάνλευ Μίλγκραμ, έτυχε να συζητήσουμε, πριν το 2020, πολλές φορές με φίλους που ήταν σκεπτόμενοι, το συμπέρασμα του Πειράματος του Μίλγκραμ οτι οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπακούνε τυφλά σε εντολές κάποιων που θεωρούν ανώτερες αυθεντίες, τους ειδικούς θα λέγαμε σήμερα, και αυτή η υπακοή μπορεί να οδηγήσει σε παράλογες πράξεις, και στο βασανισμό των συνανθρώπων τους. Την εποχή της πανδημίας οι ίδιοι φίλοι ζητούσαν λοκντάουν τύπου Κίνας “για να σωθούμε” και έχουν δεχτεί οτι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να λήξει η πανδημία, αδυνατώντας να καταλάβουν οτι όλο αυτό που ζούμε είναι εφαρμογή του Πειράματος του Μίλγκραμ σε παγκόσμια κλίμακα. (Ποιοί θα ήταν πιο κατάλληλοι για αυθεντίες που θα τους υπάκουε όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός ανεξάρτητα απο πολιτικές και άλλες πεποιθήσεις αν όχι οι γιατροί ;) Ας ελπίσουμε οτι, ποτέ δεν είναι αργά.

Expand full comment
author

Όπως μελέτησαν άριστα κάθε βιβλίο που περιείχε αναφορές σε επιδημίες, έκαναν το ίδιο σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα από τα ανθρωπολογικά πειράματα. Ο νέος αόρατος εχθρός ξαμολήθηκε μετά από πάρα πολύ προσεκτική και μεθοδική μελέτη κάθε ιδιαιτερότητάς του. Το μόνο που δεν μπορούσαν να ελέγξουν ήταν το εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης: την απρόβλεπτη αντίδραση κάποιων αφυπνισμένων. Γι' αυτούς, όμως, είχαν έτοιμο το (προπαγανδιστικό) φαρμακάκι, δηλ. τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό τους ως ψεκασμένων! Στην "επιστροφή στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο", ο μυημένος Χάξλεϋ σημειώνει ότι το σχέδιο για την επιβολή μιας παγκόσμιας δικτατορίας θα αποτύχει, αν υλοποιηθεί κάποιος αστάθμητος παράγοντας...

Expand full comment

Ο Τσόμσκυ αναφέρεται στο πραξικόπημα στη Χιλή ως την 9η Σεπτεμβρίου πριν τη γνωστή 9η Σεπτεμβρίου παραθέτοντας τα λόγια του Nixon ότι στόχος τότε ήταν to kill the "v i r u s" that might encourage the foreigners who are out to s* us" καθώς αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν τη Λ. Αμερική, δεν μπορούν να περιμένουν μια επιτυχημένη τ ά ξ η αλλού στον κόσμο. Η μεταφορά του "ιού" εναλλάσσεται με την κυριολεξία δεκαετίες.

Expand full comment

Άραγε να είναι η Ουκρανία ο Αστάθμητος παράγοντας; Η να αναμένουμε αφύπνιση ολοκλήρου του κόσμου; δύσκολο.

Expand full comment

Και φυσικά εκτός απο τα περι ψεκασμένων που προορίζονται για πλατιά κατανάλωση υπάρχουν και άλλα, πιο εκλεπτυσμένα θεωρητικά όπλα που απευθύνονται στους σκεπτόμενους. Ένα απο αυτά είναι και η θεωρία περι αφηγηματικής πλάνης (narrative bias) που λέει οτι τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα ξεδιπλώνονται με τελείως τυχαίο και χαοτικό τρόπο αλλά ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρει κάποιο νόημα και κάποιο σκοπό σε αυτά οπότε εκμαιεύει με το ζόρι κάποιο νόημα που δεν υπάρχεi και τα εντάσσει με προκρούστειο τρόπο σε κάποιο αφήγημα πέφτοντας σε πλάνη. Είναι σα να βλέπει κάποιος τα σύννεφα που έχουν απο τη φύση τους ακαθόριστη μορφή και παρατηρώντας κάποια που μοιάζουν να έχουν συγκεκριμένη μορφή να αυτοπλανάται πιστεύοντας οτι όντως έχουν. Για ποιό λόγο όμως ο άνθρωπος θα είχε εσωτερική ανάγκη να ψάχνει να βρίσκει το νόημα των γεγονότων εφόσον κάτι τέτοιο είναι τελείως μάταιο; Η θεωρία αυτή είναι σαν να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μύθο του πλατωνικού σπηλαίου προσπαθώντας να μας πείσει οτι οι σκιές που βλέπουμε αντιπροσωπεύουν την αληθινή πραγματικότητα.

Expand full comment
Mar 28, 2022·edited Mar 28, 2022

"Το πείραμα απαιτεί να συνεχίσετε...You have no other choice but to continue..."

Μιας και άνοιξε η συζήτηση περί ΤΙΝΑ, ο ίδιος ψυχολογικός εγκλωβισμός χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο τότε αλλά κάθε φορά που επιχειρείται αναίμακτη χειραγώγηση.

Στο πείραμα δόθηκε εξουσία, ρόλος στον "δάσκαλο" μεταξύ mastermind και "μαθητή". Αρα η θέση είναι ιδανική καρπώνεται το μαξιμουμ της εξουσίας και της ταυτοχρονης αποφυγης ευθυνών. Σήμερα οι πολίτες μεταμορφώθηκαν σε μικρούς "δασκάλους", πρόθυμους να κατηχησουν και να ανεβάσουν τα Βολτ στους ανεπιδεκτους μαθήσεως γιατί οι ίδιοι κάθισαν πρωτα στην (εmvολιαστικη) καρέκλα του "μαθητη", πέρασαν τα "τεστ" χωρίς ηλεκτροσόκ και δείχνουν μηδενική ανοχή σε "λάθη".

Οι πρακτικές επιβραβευσης-τιμωριας- συμπεριληψης-αποκλεισμου έκαναν γνωστούς και φίλους να συμπορευτούν εύκολα με το αφηγημα γιατί η σύγκλιση όλων των πυλώνων που το συνθέτουν και η έκταση της ατζέντας του δεν είναι έννοιες αντιληπτές. Οι πολίτες θέλουν ο κόσμος τους να τους είναι ερμηνευσιμος. Τα ΜΜΕ τους προσφέρουν ακοπα την πιο εύπεπτη ερμηνεία. Η ταχύτητα άκριτης ανταποκρισης στην κάθε ερμηνεία είναι εντυπωσιακή. Ολα υιοθετούνται πριν καν κυκλοφορήσουν. Φορδικο μοντέλο παραγωγής πανομοιότυπων συμπεριφορών.

Η σημερινή πραγματικότητα μου θυμιζει εδώ και μήνες την περιβόητη ταινία The Invasion of the Body Snatchers. Μια παλιά ταινία για τον φόβο του κομμουνισμού νομίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα έχει ακόμα ισχυρότερη ερμηνευτική αξία καθώς, πέρα από την κοινωνικοπολιτική και συμπεριφορικη διάσταση, το ανθρώπινο σώμα έχει κυριολεκτικά δεχθει εισβολή!

Expand full comment

Στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, όπου διδάσκεται το μάθημα της Δημόσιας Διοίκησης, στο ερώτημα πώς εξυγιαίνεται ένας δημόσιος οργανισμός, μου έκανε εντύπωση η απάντηση που έδωσε ένας καθηγητής: " η εξυγίανσή του επιτυγχάνεται μέσω ιδιωτικοποίησης".

Σε μια αντίστροφη αντιστοίχιση, αυτό που ζούμε στις μέρες μας είναι η εξυγίανση του ίδιου του σώματός μας μέσω δημόσιας διάθεσής του και η διαχείριση του από μια κρατικοδίαιτη επιτροπή που απολαμβάνει το ακαταδίωκτο.

Η μετατόπιση ενός προβλήματος σε μια άλλη πλατφόρμα ή σε άλλο πλαίσιο, για να προσδιοριστεί η επίλυσή του, θυμίζει την τακτική που εφαρμόζεται, όταν οι φυσικοί υπολογίζουν την ελεύθερη πτώση σε κενό αέρος.

Πολύ σωστά επισημάνετε το δόγμα "ΤΙΝΑ" που προωθείται από τους εκπροσώπους της παγκόσμιας δικτατορίας οι οποίοι χειραγωγούν τις πεποιθήσεις μας ανάλογα με τα συμφέροντά τους, οι οποίοι προτείνουν λύσεις σε προβλήματα που επιλύονται στον κόσμο του κενού, οι οποίοι λειτουργούν ως καμαριέρες ξενώνα με προκρούστειες κλίνες για να φιλοξενηθούν συνειδήσεις που δεν ταυτίζονται με τα μέτρα τους, οι οποίοι κρατούν το ανθρώπινο κύτταρο ως ένα άλλο κουτί της Πανδώρας στα δικά τους χέρια.

Ας συλλογιστούμε τα κρυφά νοήματα που περιέχονται στους στίχους που τραγούδησε ο χιλιοτραγουδισμένος Ξυλούρης:

"Στου βούρκου μέσα τα νερά

ποια γλώσσα μου μιλάνε

αυτοί που μου ζητάνε

να κόψω τα φτερά;"

Expand full comment

Αγαπητή κ Γαλανούλη, αυτή η μετατόπιση του προβλήματος σε "άλλη πλατφόρμα" μου θυμίζει το "άλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε τα ρούχα του αλλοιώς¨!!!

Εμάς στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (οι Στρατιωτικές Σχολές είναι οι πραγματικές Σχολές Διοικήσεως και Ηγεσίας, όλες οι άλλες διδάσκουν θεωρίες ή/και προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές) μας μάθαιναν το "ΝΟΜΟΣ-ΤΑΞΗ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ"!!!

Έτσι, λοιπόν, αυτό που είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία (τουλάχιστον) 40 χρόνια, είναι να υπονομεύονται ο Νόμος, η Τάξη και η Πειθαρχία στους Δημοσίους Οργανισμούς με την κομματικοποίηση, τον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό, το "ρουσφέτι" κλπ, κλπ, ώστε να φθάσουμε στην διάλυση και την πτώχευση!!!

Οπότε, φθάσαμε και στο "Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί", Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής

Δημοσθένης ο Μακεδών

Expand full comment

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΩ ΚΟΝΤΑ 60ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΣΩΝΟΥΣ!!ΠΟΥ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣ-ΤΑΞΗ -ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΘΕΩ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΟΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ(ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΟΥΣΙΟ ΤΡΙΑΔΑ(ΠΑΤΗΡ -ΥΙΟΣ -ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ)

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΕΙ Η ΜΑΣΩΝΙΑ (ΣΑΤΑΝΟΛΑΤΡΕΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΘΝΟΥΣ!!!(ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ)

Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ ΤΟΥ!!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!!!

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ!!!

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ!!!

ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΜΕ ΚΑΛΠΙΚΟΙ!!! ΣΑΘΡΟΙ!!

Expand full comment
Mar 28, 2022·edited Mar 28, 2022

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, διάσημοι και μη, απ'όταν ξεκίνησε η ιστορία με την πανδημία έκαναν επική κωλοτούμπα! Άλλα υποστήριζαν στο παρελθόν και μετά βγήκαν να πουν ακριβώς τα αντίθετα, χωρίς καμία ντροπή! Κάποιοι το έκαναν λόγω προσωπικού συμφέροντος και κάποιοι άλλοι επειδή τους μπούκωσαν το στόμα με πακτωλό χρημάτων προτίμησαν να το κρατήσουν κλειστό. Ίσως αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Τσόμσκι ή μπορεί το γήρας να επηρρέασε τελικά το μυαλό του. Δεν ξέρω στα 93 του πόσο ακόμα νομίζει ότι θα ζήσει, εκτός κι αν ανακάλυψε ξαφνικά την φιλοσοφική λίθο (lapis philosophorum).

Expand full comment

Επειδή τα στερνά τιμούν τα πρώτα, έρχεται η ώρα που αποκαλύπτονται.

Expand full comment