9 Comments

Η ελευθερία, Το στολίδι της αγάπης.

Αυτός είναι ο λόγος που αφήνει ο Θεός σκανδαλωδώς ελεύθερους τους ανθρώπους, είναι ο μόνος δρόμος να γνωρίσουμε την αγάπη Του.

Με βρίσκουν σύμφωνο οι σκέψεις σας κ καθηγητά.

Είναι πραγματικά ένας αόρατος πόλεμος, οι ιδέες μας παλεύουν με τις έννοιες και ο υποκειμενισμός μας, την Αλήθεια..

"...τους λογισμούς διόρθωσον, τας εννοίας κάθαρον..."

Expand full comment

Δεν είμαι σιγουρη ότι εχω καταλάβει καλά, γιατί οι τραπεζες δινουν αυτή τη μαχη δήθεν υπερ των γυναικών. Οι διανοητικά και ψυχικά ανάπηροι άνθρωποι (με σοβαρά ναρκισσιστικά τραύματα) υπάρχουν παντού γύρω μας σήμερα, και το φύλο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στο ξεδίπλωμα του άρρωστα εγωκεντρικού χαρακτήρα τους.

Είτε για άνδρα πρόκειται, δηλαδή, είτε για γυναίκα, άπαξ και έχει μεσα του κανείς τον ε@σφορικό εγωισμό, θα βασανίσει, θα κακοποιήσει, θα συκοφαντήσει, θα εξευτελίσει κ.ο.κ. τους αλλους γύρω του μεχρι τελικής πτώσεως.

Ισως το παιχνίδι αυτό, οι τραπεζες το παίζουν τάχα για να δείξουν ένα πιο ανθρώπινο προσωπο στην κοινωνία μας (ότι τάχα νοιάζονται για τους πολίτες), την ιδια ώρα που την περιοδο της υγειον. δικτατορίας η στάση τους ήταν αυτή ακριβώς που περιγράφετε παραπάνω και στο άρθρο σας, κύριε καθηγητά.

Ξέρω πως ειναι γενικά τακτική των "οικονομικά ισχυρών", να προβάλουν στους λαούς ένα δήθεν "νοιαχτικό" (caring) πρόσωπο, την ιδια ώρα που πίσω από κλειστες πόρτρς ολοφάνερα σχεδιάζουν την εξόντωσή μας με κάθε τρόπο.

Σχετικά με την πολυθρύλητη μάχη των δύο φύλων, ισως το μυστηριο λυνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 2 φύλα ειναι μεταξύ τους ίσα, αλλάόχι ίδια. Ο άνδρας ειναι ισχυρότερος από τη γυναίκα στη μυική δύναμη και αντοχή, στην άσκηση σωματικής κυριαρχίας, στην προστασία του σπιτιού και των αγαπημένων του από εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, η γυναίκα είναι ισχυρότερη από τον άνδρα στην ευαισθησία, στην τρυφερότητα, στην ενσυναίσθηση (ιδιαίτερα απέναντι στα ζώα και στα παιδιά), στη φροντίδα των παιδιών στο σπιτι, στις κινήσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς ή/και υπομονή, στη διακριτικότητα, στην παρατηρητικότητα, και (δυστυχώς..) στη γκρίνια και στη ραδιουργία. Θελω να πω δηλαδή, δεν είναι θεμα τού ποιος ειναι το "κυρίαρχο" φύλο, αλλά τού για ποιους ρόλους έχει πλασθει το κάθε φύλο από τον Θεό. Έκαστος στο ειδος του, τόσο απλά! Γι' αυτό και στην οικογένεια, με τη σύζευξη του άνδρα και της γυναίκας, έρχεται η πληρότητα, διότι δεν υπάρχει τίποτα ανθρωπινο που να μη μπορούν να το καταφερουν μαζι, όταν ειναι ενωμένοι υπό τη σκέπη του Χριστού!

Τα εγκλήματα που ακούμε τωρα τελευταια να πληθαινουν, πιστευω πως εκφραζουν στην πραξη την εισοδο της εποχής μας στην εποχή του αντιχρ@στου, που όπως εχει προφητευθει, οι άνθρωποι θα πολιτεύονται καθημερινά με βια (πολλοι από αυτους, αν όχι όλοι, ίσως εχουν λαβει το χαραγμα του θηριου, που δικαιολογεί τα πραγματα..).

Όλα όσα αναφερετε στο άρθρο σας για τη γλώσσα του αναποδου κόσμου, μου φαινονται εντυπωσιακά σωστά και εύστοχα.

Από την αλλοίωση της γλώσσας, πάνε να μας αλλοιώσουν το πνεύμα. Χαρκατηριστικό παραδειγμα: οι πανελλαδικές εξετάσεις, που (απ' όσο θυμαμαι, όταν έδωσα, και δεν πανε παρα πολλά χρόνια) αν δεν έγραφες στην απαντησησ του το κειμενο όπως ΑΚΡΙΒΩΣ είναι γραμμενο στο βιβλιο του λυκείου, σου κοβοταν βαθμος! Δεν μπορουσες δηλαδή να πεις το ιδιο νοημα με δικα σου λογια, έπρεπε να παπαγαλισεις τη σχολική υλη! Αν αυτο δε συνιστά βιασμό του μυαλού των νεων παιδιών, τότε τι τον συνιστά?

Δε θελουν ελεύθερη σκέψη, γιατι ξέρουν ότι από την ελευθερία της σκέψης ξεκινά και η ελευθερία της ψυχής και του σώματος.

Συνεχίστε με τα κειμενα σας να μας δίνετε τη χαρά ότι δεν ειμαστε μονοι μας, σ' αυτες τις τόσο δυσκολες εποχες.

Να ειστε πάντα καλά :) και καλο σας απογευμα.

Expand full comment

Πολύ εύστοχα όλα τα σχόλια σας για τους εξουσιομανείς χαρακτήρες. Την κατάσταση αυτή τη χαρακτηρίζω κοινωνικά αποδεκτή ψυχασθένεια. Μπορεί σε εργασιακούς χώρους κάποιοι διευθυντές να κάνουν bullying στα όρια της ψυχασθένειας στους υφιστάμενους τους, αλλά οι συμπεριφορές αυτές συχνότερα γίνονται κοινωνικά αποδεκτές εφόσον θεωρείται οτι με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουν πιο αποτελεσματικά τους στόχους που τους έχουν ανατεθεί. (Η θεωρία του μάνατζμεντ και του μάρκετινγκ λέει το αντίθετο, οτι αποδίδει περισσότερο ο υπάλληλος που είναι ικανοποιημένος απο τις εργασιακές συνθήκες.) Έχοντας υπόψη και την Κοινοτοπία του κακού της Χάνα Άρεντ πίστευα οτι αν αυτοί οι χαρακτήρες βρίσκονταν σε ένα καθεστώς όπως το ναζιστικό δε θα δίσταζαν να κάνουν εγκλήματα. Στα χρόνια της υγειονομικής χούντας λοιπόν, αυτοί οι χαρακτήρες …βρήκαν την υγειά τους αφού τους δόθηκαν επιπλέον αφορμές να εξουσιάζουν και να καταπιέζουν πχ όποιον δε φοράει μάσκα ή δεν έχει εμβολιαστεί. Ήταν κι αυτός ένας επιπλέον λόγος εκτός απο το φόβο που η συμπαγής πλειοψηφία συντάχθηκε με τον υγειονομικό φασισμό. Και αφού τέτοιοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας δε διστάζουν να εξοντώσουν κάποιον μέχρι τελικής πτώσεως για να πετύχουν ασήμαντους πολλές φορές σκοπούς, θα ήταν δύσκολο για τους μεγιστάνες της ελίτ που έχουν αναλογικά άπειρο χρήμα να στήσουν ολόκληρη πανδημία για να πετύχουν τα δικά τους, σαφώς, πιο μεγαλεπίβολα σχέδια;

Expand full comment

Ακριβώς! Πιστευω κι εγω (με την ταπεινη μου γνωμη) ότι οι ανθρωποι αυτοι, ανεξαρτητως του ρόλου που κατεχουν στην καθε κοινωνία, ειναι στην πραγματικότητα καμωμένοι από το ίδιο "ζυμάρι" ψυχικά.. Δε θα δισταζαν πουθενά, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Ο Θεός να μας φυλάει. Και το χειρότερο ειναι όταν οι ανθρωποι αυτοί υπαρχουν μεσα σε οικογενειες (συγγενείς, φίλοι)... Εκει ειναι τα πραγματικά δυσκολα... Διοτι δουλειά αλλάζει κανεις σχετικά εύκολα (σχετικά.. γιατί ο κινδυνος της ανεργίας δεν είναι ευκαταφρόνητος και οι αποφασεις που πρεπει να παρει κανείς σκληρες), αλλά το ξεριζωμα από την οικογένεια θέλει πολλή υπομονή και παλληκαριά... Ειμαστε σε δυσκολα χρόνια.. ο Θεός να μας ελεεί και να μας φωτίζει να βλέπουμε και να αποφεύγουμε τις παγίδες.

Expand full comment
Oct 21, 2022·edited Oct 21, 2022

Ο Γερμανός λογοτέχνης Hermann Hesse είχε πει: ''Κάθε προσπάθεια να αντικατασταθεί η ατομική συνείδηση από μια συλλογική συνείδηση ασκεί βία στο άτομο και είναι το πρώτο βήμα προς τον ολοκληρωτισμό.'' Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να οδηγήσει τους ανθρώπους στην ομοιομορφία του ολοκληρωτισμού, να σκεφτόμαστε το ίδιο και να μοιάζουμε ακόμα και εξωτερικά. Ο καθηγητής πολιτικής διακυβέρνησης Michael J.Sandel στο βιβλίο του ''Ενάντια στην τελειότητα'' επισημαίνει τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το ηθικό ζήτημα της γενετικής μηχανικής, που προωθεί την ιδέα της βελτίωσης ενός παιδιού πριν την γέννησή του. Επίσης στο βιβλίο αναφέρονται τα εξής: ''Ορισμένοι μάλιστα εικάζουν ότι κοινωνίες με αισθητά περισσότερους άνδρες από γυναίκες θα είναι λιγότερο σταθερές, περισσότερο βίαιες, πιο επιρρεπείς στο έγκλημα ή τον πόλεμο απ'ότι κοινωνίες με φυσιολογικές κατανομές. Πρόκειται για εύλογες ανησυχίες, όμως η εταιρεία διαλογής σπέρματος έχει βρει έναν έξυπνο τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Προσφέρει τη Microsoft μόνο σε ζευγάρια που θέλουν να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους για λόγους οικογενειακής εξισορρόπησης...Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των πελατών της Microsoft έχει επιλέξει κορίτσια.'' (Ενάντια στην τελειότητα, η ηθική στην εποχή της γενετικής μηχανικής, Michael J.Dandel, εκδ.Αλεξάνδρεια, σελ.51) Η νέα ευγονική θα είναι εθελούσια και στο κοντινό μέλλον όσοι γονείς δεν συναινέσουν στην εξέλιξη αυτή θα περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και ίσως στιγματιστούν που αποφάσισαν ν'αφήσουν ''στην τύχη'' την γέννηση του παιδιού τους. Στον ανάποδο κόσμο η φυσιολογική τεκνοποίηση θα θεωρείται ''αμάρτημα'' και ανθυγιεινή.

Expand full comment

Η ελευθερία, Το στολίδι της αγάπης.

Αυτός είναι ο λόγος που αφήνει ο Θεός σκανδαλωδώς ελεύθερους τους ανθρώπους, είναι ο μόνος δρόμος να γνωρίσουμε την αγάπη Του.

Με βρίσκουν σύμφωνο οι σκέψεις σας κ καθηγητά.

Είναι πραγματικά ένας αόρατος πόλεμος, οι ιδέες μας παλεύουν με τις έννοιες και ο υποκειμενισμός μας, την Αλήθεια..

"...τους λογισμούς διόρθωσον, τας εννοίας κάθαρον..."

Expand full comment
Oct 21, 2022·edited Oct 21, 2022

-- "Φτάσαμε σε σημείο να ενοχλούν μέχρι και τα αρσενικά άρθρα. Τι απίστευτη γελοιότητα! Αλλά μακάρι να ήταν μόνο γελοιότητα."

-- "... η αλλοίωση και η φτωχοποίηση της Παλιάς Γλώσσας, η οποία αντικαθίσταται σταδιακά από μια απλουστευμένη και, ταυτοχρόνως, αμφίσημη ορολογία της Νέας Γλώσσας..."

-- "... που προσπαθούν να μας αλλάξουν μυαλά, διαστρεβλώνοντας τις λέξεις (το σημαίνον) και, ταυτοχρόνως, την σημασία τους (το σημαινόμενο)."

-- "Όσο λιγότερες και πιο πολυσήμαντες οι λέξεις, τόσο μεγαλύτερος ο διανοητικός ευνουχισμός..."

-- "... θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα όσα έχουμε διδαχθεί ήταν πράγματι ιστορικά γεγονότα."

Expand full comment

Η νέα ανάποδη γλώσσα αφορά και το γείτονα που σε τσικνιζει με ψησταριά σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας και σε βγάζει προβληματικό επειδή ενοχλησαι; Ότι πάντα φταίει ο άλλος και ποτέ εμείς; Ότι ο καθείς κοιτά την παρτατα του κι ας καείς εσύ στην πυρά;

Ευχαριστώ

Expand full comment

Δημιουργήθηκαν σκοπίμως γενεές με ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα, με απορρυθμισμένο συναίσθημα και μη απαρτιωμένες προσωπικότητες. Με την συνεχόμενη σκοπούμενη στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας και την πολυγλωσσία, δεν δίδεται η δυνατότητα ούτε καν μίας όψιμης επούλωσης των τραυμάτων με αποτέλεσμα, ανθρώπους - πιόνια, ανθρώπους - μαριονέτες, ανθρώπους - σκλάβους, ανθρώπους - έρμαια, που εύκολα άγονται και φέρονται, χωρίς ταυτότητα και «εαυτότητα», δίχως ανάπτυξη του «σχεσιακού εαυτού», δίχως αίσθηση του ποιοι πραγματικά είναι, καθόσον επλήγησαν ανεπανόρθωτα η σκέψη, η γλώσσα, η επικοινωνία, οι ασφαλείς σχέσεις. Ο σκοπός είναι αυτός: οι αποδιοργανωμένες προσωπικότητες, η δυσλειτουργία και η αποσύνδεση.

Expand full comment