12 Comments

Εὐχαριστῶ θερμῶς διά τό Διαμάντι αὐτό, κ. Βαθιώτη! Ὁ Ἰ. Ν. Θεοδωρακόπουλος ἦτο προφανῶς ὄχι μόνον ἕνας σπουδαῖος φιλόσοφος, ἀλλά καί ἕνας προφήτης! Ἄν καί τό 1973 οἱ πολλοί δέν βλέπαμε (λόγῳ τῆς πνευματικῆς τύφλας μας!) ποῦ μᾶς πηγαίνουν οἱ κοσμοκράτορες καί οἱ «πνευματικοί» ψευδο-ηγέται μας, ἐκεῖνος προέβλεψε τήν φοβεράν παρακμήν -- ἤ μᾶλλον τόν ἐφηρμοσμένον Σατανισμόν -- πού θά ἐπεβάλλετο μέσῳ τῆς χρεωκοπίας τοῦ κράτους, τῶν σχολικῶν βιβλίων καί προγραμμάτων, τῆς «δημοσίας ὑγείας», τῆς νεοταξικῆς (=διαβολικῆς, φασιστικῆς, ἀντιφατικῆς, παρανοϊκῆς κ.λπ.) κουλτούρας τῆς «πολιτικῆς ὀρθότητος», τοῦ «δικαιωματισμοῦ» καί γενικῶς τῆς «ἐκπουστεύσεως» καί τῆς «ἐκπουτανεύσεως» (Σαράντος Καργάκος) τῶν Ἑλλήνων. Ἡ ἐπιστροφή στίς ρίζες μας εἶναι καί τώρα δυνατή, ἀλλά χρειάζεται ἁγνήν καί δυνατήν πίστιν εἰς τήν Ὀρθοδοξίαν καί τήν Ἑλλάδα, ξεκινώντας ἀπό τήν ΄'εκ μέρους τοῦ λαοῦ ἐκδίωξιν (κλωτσηδόν) τῶν ψευδεπισκόπων καί τῶν ψευδοπολιτικῶν.

Expand full comment

Συγκινητικό...

Expand full comment

Σήμερα άλλη μια αποφράδα ημέρα στον Μεσαίωνα που διανύομαι. Το ΣτΕ αποφάσισε την συνταγματικότητα των προστίμων στους ανω των 60, τουτέστιν δεν χρειάζεται να είναι κάνεις προφήτης για να δει, δια μέσω της παρατήρησης και επεξεργασίας των γεγονότων πολλά χρονια τώρα που πορευόταν η ανθρωπότητα. Ο Ζήνων ο Κιτευς ήτο εκείνος που εισήγαγε εντόνως στον ευρύτερο πληθυσμό τις "Στοές" στην αρχαία Ελλάδα. Εφόσον πρωθύστερα "τα συμφέροντα" της σκλαβοποίησης και ελέγχου της εποχής είχαν την τότε θρησκευτική ηγεσία πλήρως συ στρατευμένη. Ενα παράδειγμα διάβρωσης και προδοσίας των συμφερόντων του έθνους στο παρελθόν, ήταν η περίπτωση του μαντείου Σπάρτης σε πλήρη συνάρτηση με το μαντείο των Δελφών που μήδιζε, έδωσε τον χρησμό στον Λεωνίδα, μην κουνηθείς είναι προσβολή διότι έχουμε Κάρνεία. Με την ίδια λογική, όταν οι άνθρωποι επιθυμούν να αισθάνονται σημαντικοί μέσω της ποδηγέτησης του πληθυσμού, πάντοτε θα βρίσκουν πειθήνια όργανα, όπου με τα ανάλογα τάλαντα θα ξεπουλάνε την αξία της ανθρώπινης ζωής, όπως άλλωστε ξεπουλιούνται και οι ίδιοι. Το πρόβλημα ήσαν και παραμένει ΑΞΙΑΚΟ

Expand full comment

Δυστυχώς η ευημερία έχει οδηγήσει τον σημερινό άνθρωπο να εστιάσει περισσότερο στον υλισμό και στο σώμα του, αφήνοντας την ψυχή και το πνεύμα του να βουλιάξουν στον βούρκο! Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της πανδημίας φάνηκε ξεκάθαρα πόσο γιγαντώθηκε το φαινόμενο της πνευματικής και ηθικής κατάπτωσης του ανθρώπου. Έχει δίκιο ο κ.Θεοδωρακόπουλος λέγοντας ότι έχουμε μετατραπεί σε παραμορφωμένα ομοιώματα ανθρώπων, δίχως αυτοσυνειδησία και αυτοσεβασμό, γιατί δυστυχώς αντί ν'αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε στο καθ'ομοίωσην του Θεού έχουμε γίνει σαν τα ανδρείκελα του Καρυωτάκη:

''Σα να μην ήρθαμε ποτέ σ’ αυτή τη γη,

σα να μένουμε ακόμη στην ανυπαρξία.

Σκοτάδι γύρω δίχως μια μαρμαρυγή.

Άνθρωποι στων άλλων μόνο τη φαντασία.

Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό

ανδρείκελα, στης Μοίρας τα δυο τυφλά χέρια,

χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό,

άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ’ αστέρια.

Μακρινή χώρα είναι για μας κάθε χαρά,

η ελπίδα κι η νεότης έννοια αφηρημένη.

Άλλος δεν ξέρει ότι βρισκόμαστε, παρά

όποιος πατάει επάνω μας καθώς διαβαίνει.

Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασε ο καιρός.

Ω! κι αν δεν ήταν η βαθιά λύπη στο σώμα,

ω! κι αν δεν ήταν στην ψυχή ο πραγματικός

πόνος μας, για να λέει ότι υπάρχουμε ακόμα…''

Expand full comment

“Όχι μόνο να γνωρίζω εγώ ό,τι υπάρχει μέσα μου, είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν όλοι: τόσο ο Πιέρ όσο και αυτό το κορίτσι που ήθελε να πετάξει στον ουρανό, είναι απαραίτητο να με γνωρίζουν όλοι, για να μην πάει η ζωή μου μόνο για μένα, για να μην ζουν έτσι ανεξάρτητα από τη ζωή μου, ώστε να αντανακλά σε όλους και να ζουν όλοι μαζί μου!”

από το «Πόλεμος και Ειρήνη»: Η δεύτερη συνάντηση του Αντρέι Μπολκόνσκι με τη βελανιδιά.

Aν οι άνθρωποι δεν αρχίζουν επειγόντως να κάνουν έναν διάλογο μεταξύ τους ζωντανά, δηλαδή όχι διαδικτυακά μόνο, δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι εκκλησίες μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε με τον Θεό, και οι κοινωνίες μας (αν ακόμα υφίσταται κάτι τέτοιο) πρέπει να έχουν κάποιο δημόσιο χώρο που οι άνθρωποι να μπορέσουν να μοιράζουν τις ιδέες τους για αυτές τις αξίες που μιλάει και ο Θεοδωρακόπουλος. Αλλιώς όλα αυτά μένουν (αν υπάρχουν) σε κάποιο απροσδιόριστο αφαιρετικό νοητικό χώρο του εγκεφάλου (ή στο διαδίκτυο), χωρίς να χρησιμοποιούνται κατά κάποιον τροπο και χωρίς να εδραιωθεί η ύπαρξη τους στην ανθρώπινη συνείδηση.

Το πραγματικό ή νοητικό υλικό πρεπει να μοιράζεται όχι αποκλειστικά αλλά ουσιαστικά στον ίδιο χρόνο-χώρο ή αλλιώς δεν υπάρχει όφελος και όλα παραμένουν μόνον δυνητικά εφικτά και δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ στην πραγματικότητα. Να μοιράζεσαι την ζωή σου με τους άλλους συνανθρώπους σου, όπως λέει και ο Μπολκονσκι, είναι το κλειδί για την μεταμόρφωση της κοινωνίας προς το καλύτερο.

Αναρωτιέμαι, αν έχω όντος μοιραστεί με κάποιον τις σκέψεις μου ή απλα τις κατέγραψα στην παγκόσμια βάση δεδομένων… Ούτως ή άλλως οι σύγχρονη φυσικοί όπως π.χ. ο Leonard Susskind ισχυρίζονται ότι οι πληροφορίες δεν χάνονται ποτέ, «information is never lost». This law, Susskind asserts, “underlies everything else.”

Expand full comment

Συμφωνώ. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, μία από τις χειρότερες τιμωρίες είναι η απομόνωση.

Expand full comment

Αυτό είναι απο τα πιο πασίγνωστα κλισέ.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι οτι οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάει ο Θεοδωρακόπουλος δεν είναι σε απομόνωση απο τους άλλους ανθρώπους αλλά είναι σε απομόνωση απο τον εαυτό τους. Δηλαδή αυτοτιμωρουνται στειρώνοντας του εαυτού τους την αυτόβουλη κριτική σκέψη. Η εξάσκηση οποίας γίνεται και γεννιέται μέσω διαλόγου με άλλους ανθρώπους, π.χ. οταν ο ίδιος ο άνθρωπος βάζει το αφαιρετικό υλικό, - σκέψη, σε ενα καλούπι, - λέξεις (προφορικές/γραπτές).

Και αυτό με την σειρά του [μπορεί να] οδηγεί στην αυτοκατανόηση, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ανθρώπων. Επομένως, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη στην προσπάθεια μας να πλησιάσουμε την αλήθεια.

Όμως πριν απο την εξάσκηση των μυαλών μας, πρέπει να εξασκήσουμε τις καρδιές μας. Γιατί αναπόφευκτα, χωρίς την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας μόνο ένα είδος κοινωνίας είναι δυνατό, το οποίο κανείς (ή ίσως κάποιοι λίγοι το θέλουν) δεν θέλει να ζήσει, αλλά το οποίο πλησιάζουμε με γοργούς ρυθμούς.

Expand full comment

Αγαπητέ κύριε Βαθιώτη και αγαπητοί συναναγνώστες, ιδού ένας πραγματικός θησαυρός ...

http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/iera-apokalycis

Expand full comment

Καταπληκτικό κείμενο. Τηλεόραση δεν βλέπω εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ ενδιαφέρον αυτά τα ρετρό κείμενα μας κρατάνε σε εγρήγορση.

Expand full comment

Εξαιρετικό!

Expand full comment

Η σεισάχθεια όμως ως πνευματική επανάσταση είναι δυνατή μόνον από αυτοσυνείδητα άτομα, είναι κατορθωτή μόνον από άτομα που ξεκόβουν από την αγέλη και τότε μόνον μπορεί να φέρη αποτέλεσμα, όταν ο αριθμός των αυτοσυνειδήτων ατόμων που ξεκόβουν από την αγελαία ζωή μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. ..........ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ,,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΦΥΓΕ ΟΛΗ Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΤΙΣΑΝΕ-ΖΟΥΝΕ,,Ε ΑΠ' ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ,,ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ,,ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ,,ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΘΕΟΥ,,,ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ,,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ...

Expand full comment

Έτσι ακριβώς.

Expand full comment