13 Comments

Δ. Δασκαλάκης: «Η ιστορία απέδειξε ότι η δημοφιλής θεωρία του Άνταμ Σμιθ στο πεδίο της οικονομικής δράσης υπήρξε μια ουτοπία, αφού η πολυδιαφημισμένη οικονομία της ελεύθερης αγοράς τελικώς δεν οδήγησε στην ευημερούσα κοινωνία που οραματιζόταν ο Σμιθ, αλλά υπήρξε προάγγελος της δικτατορίας των αγορών που λεηλάτησαν τον ανθρώπινο μόχθο, προκαλώντας πείνα, πολέμους, οικονομικές ανισότητες και κοινωνική εξαθλίωση.»

Σχόλιον: Ὁ κατά τά ἄλλα ἐξαιρετικός Ἕλλην, Ὀρθόδοξος καί ἀναλυτής τῆς τρεχούσης συγκυρίας Δικηγόρος κ. Δασκαλάκης εἰς τό σημεῖον αὐτό σφάλλει. Ἡ θεωρία τοῦ «πατρός τῆς Οἰκονομικῆς Ἐπιστήμης» Adam Smith ἰσχύει, ὅπερ ἀποδεικνύεται μαθηματικῶς. Ἁπλῶς οὐδέποτε ὑπῆρξαν εἰς τήν πρᾶξιν οἱ προϋποθέσεις, ἤτοι ὁ τέλειος ἀνταγωνισμός καί ἡ ἀπουσία τῶν κυβερνητικῶν παρεμβάσεων. Ἀνέκαθεν ὑπῆρχαν οἱ γνωστές-ἄγνωστες ὁμάδες συμφερόντων πού, μέσῳ τῶν διεφθαρμένων «κυβερνήσεων», δέν ἀφήνουν τίς ἀγορές νά λειτουργήσουν ἐλευθέρως, ὅπως ὑπέθεσεν ὁ Adam Smith. Συνεπῶς, κατά λογικήν συνέπειαν, διατί ν' ἀναμένῃ κανείς τά προβλεπόμενα ἀπό τήν θεωρίαν ἀποτελέσματα;

Expand full comment

Η καπιταλιστική κοινωνια μετετρεψε την παραγωγικότητα σε "πυρήνα της κοινωνικης υπαρξης" για την εξασφάλιση της οποιας "ανεπτυξε μορφες βιομηχανικής "συνεργασιας"", ήτοι μια τεχνολογία της εξουσίας ( Macherey). Χρειάστηκε δηλαδή τις "τροπικοτητες μιας πειθαρχικής εξουσιας της οποίας οι γενικές μορφές, οι μέθοδοι υποταγής των δυνάμεων και των σωμάτων, κοντολογίς η πολιτική ανατομία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολιτικά καθεστώτα, σε μηχανισμούς και θεσμούς πολύ διαφορετικής φύσεως (Φουκω).

Θεωρώ ότι η συζήτηση περί της ουσιαστικης διαφορετικότητας των οικονομικων θεωριών σήμερα είναι σαν την ψευδαίσθηση της ύπαρξης πολυφωνίας σε ένα κοινοβούλιο μονωδιακου τύπου, μόνο και μόνο επειδή ο εξ αριστερών του δεξιού έχει άλλο όνομα από τον εκ δεξιών του αριστερου.

Κατα τον Μacherey, σε μια φιλελεύθερη κοινωνία "που επαγγελεται το τέλος των ιδεολογιών, η ιδεολογία ασκείται με την παράδοξη μορφή της άρνησης και της απουσίας της" και αυτό της επιτρέπει να εντάσσει την "ιδεολογία στη λειτουργία της". Ετσι δεν είναι να απορεί κανείς που το "ακέφαλο αυτο σώμα συμπεριφέρεται τόσο συχνα σαν να έχει κεφαλι" (Dean in Macherey).

Κατ' εμέ, λοιπόν, μια ιδεολογία που διαποτίζει ένα σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μηχανισμοί της να μην είναι καν αντιληπτοί, είναι ενα ιδιαιτερα επικίνδυνο είδος. Σε ένα κλασσικου τύπου κομμουνιστικό σύστημα, αντιθετως, οι μηχανισμοί εξουσίας ήταν μάλλον ευδιάκριτοι, αν οχι εξόφθαλμοι. Θα ήταν αφελής η σύγκριση παλαιών μοντέλων όταν βρισκόμαστε ante portas ενός ολοκληρωτικου συστηματος ανελέητης παρακολούθησης και υποταγης άνευ όρων, και μάλιστα - οπως είπαμε παραπανω- χωρίς η πλειοψηφία να το αντιληφθεί.

Expand full comment

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ,ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ,ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ< ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ>,ΜΕ ΤΟΥΣ <ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΧΙΤΛΕΡΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΜΑΜΕΝΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ> ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ,ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ , ΝΑ ΒΙΑΖΟΥΝ,ΝΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ,ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΦΟΒΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ,ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΕ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΤΗ ΔΕΧΤΟΥΜΕ,ΕΙΔ'ΑΛΛΙΩΣ,ΚΑΤΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ ,ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΤΙΑ,ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ...ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΙΑ, ΙΔΙΟΥ <ΣΤΥΛ>ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ,Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ,Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ,ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΣΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...ΕΑΝ ΜΗ ΚΥΡΙΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΟΙΚΟΝ,ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ ΚΟΠΙΩΜΕΝ...ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΒΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ,ΣΥΝΕΧΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ,ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ,ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΘΕΟΥ,ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΕΟΣ...ΤΟΧΩ ΞΑΝΑΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ,ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΗΤΑΝ ΦΙΣΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ,ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ... ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ...ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ...ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΟΜΩΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΜΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Η ΕΣΤΩ ΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΟΔΥΝΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΩ ΑΛΛΟ,ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ,ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ,ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΥΚΥΤΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ,ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΘΕΙ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ---ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!!

Expand full comment

"με εν δυνάμει υγειοβλαπτικά" --> με αποδειγμένα υγειοβλαπτικά

Expand full comment

ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΠΙΑΝΩ ΧΩΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ,ΘΑ ΠΑΛΕΨΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ...ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΑ ΛΟΓΙΑ ,ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ...ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ<<ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ...ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑΣ>>ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ....(ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ...), ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΟΝ ΨΑΛΜΟ 2......Ο ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝ ΟΥΡΑΝΟΙΣ ΕΚΓΕΛΑΣΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ,ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΚΜΥΚΤΗΡΙΕΙ ΑΥΤΟΥΣ.....ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΨΑΛΜΟΙ 2 ΚΑΙ 73 ,ΙΧΝΗΛΑΤΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ <<ΔΟΚΟΥΝΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ>>.....ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ....

Expand full comment