16 Comments

Αξίζει να θυμηθούμε και την ταινία Κυνόδοντας του Λάνθιμου που παρουσιάζει μεγάλες αναλογίες με αυτά που ζούμε σήμερα. Ένας δεσποτικός πατέρας κρατάει τα παιδιά του έγκλειστα στο μεγάλο εξοχικό σπίτι της οικογένειας απο τη γέννηση τους, τελείως αποκομμένα απο τον έξω κόσμο, σε μόνιμο λοκντάουν θα λέγαμε σήμερα, για να τα προστατέψει απο τους κινδύνους της κοινωνίας. Για να τα πείσει οτι δεν πρέπει να βγουν απο το σπίτι, παρουσιάζει ορατούς και αόρατους εχθρούς πχ λέγοντας οτι είχαν έναν αδελφό που βγήκε απο το σπίτι και τον κατασπάραξε μια γάτα. Τις λέξεις που παραπέμπουν στον έξω κόσμο, τις διδάσκει με διαφορετικό νόημα απο το πραγματικό: έτσι το τηλέφωνο είναι η αλατιέρα , η θάλασσα είναι ένα είδος πολυθρόνας, αυτοκινητόδρομος είναι ο πολύ δυνατός αέρας κλπ. Τους λέει οτι θα είναι έτοιμα να φύγουν απο το σπίτι μόνο αν πέσει κάποιος απο τους κυνόδοντες τους. Αυτό παρουσιάζει αναλογίες με τη φράση που μας είχαν πει οτι “τα μέτρα θα καταργηθούν μόνο όταν μηδενιστούν τα κρούσματα”.

ΥΓ Όταν είχε κυκλοφορήσει η ταινία δεν είχε αρέσει πολύ και τότε πολλοί έλεγαν “μα δε γίνονται αυτά τα πράγματα!”

Expand full comment

Εύστοχος παραλληλισμός της ταινίας με όσα ζήσαμε και ζούμε. Η ταινία προσωπικά ήταν γροθιά στο στομάχι και για τον λόγο του ότι έδινε "άφεση αμαρτιών" στην αιμομιξία κι αυτό είναι προβληματικό από μόνο του, ακόμα κι αν φταίει γι'αυτή την κατάληξη το γεγονός ότι εξωτερικό άτομο επιχείρησε να αφυπνίσει τα τέκνα της οικογένειας για τις πραγματικές διαστάσεις του κόσμου. Στο τέλος δεν περιμένει κανείς τον κυνόδοντα να πέσει από μόνος του... τον υποβοηθάει κιόλας, προκειμένου να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του με όποιο κόστος υποκύπτοντας στην ανθρώπινη και εξελίξιμη για την ζωή περιέργεια του.

Expand full comment

Άμα πω ότι έχω σκεφτεί αυτήν την ταινία εδώ και κάποιους μήνες για τους λόγους που αναφέρεις πάνω κάτω... χωρίς να θυμάμαι τόσες "λέξεις", αλλά το γεγονός ότι οι γονείς έδιναν άλλο νόημα στις λέξεις και τον κήπο με τους πυκνούς ψηλούς θάμνους και την προσπάθεια αφαίρεσης του κυνόδοντα... ό,τι πιο sick είχα δει μέχρι τότε, μετά ακολούθησαν κι άλλες... βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μου αρέσουν, κάτι σαν αυθυποβολή, για να έχω εικόνα και άποψη

Expand full comment

Ὡραιότατον! Αὐτοί (οἱ νεοταξῖται «τυλιχταί») τήν δουλειά τους, πού εἶναι τό τύλιγμά μας στά διαβολικά δίχτυα τους, κι ἐμεῖς τήν δικιά μας, πού εἶναι τό ξεμπρόστιασμά τους! Διότι μόνον ἔτσι ὑπάρχει ἐλπίς νά «ἐμβόλια» πού ἑτοιμάζουν διά τήν «καταπολέμησιν τῶν ἑπομένων πανδημιῶν» (διάβαζε: «διά τήν περαιτέρω μείωσιν τοῦ πληθυσμοῦ») θά καταλήξουν ὅλα στίς χωματερές! «Ὄξω, ρέ!»

Expand full comment

ΚΕ ΒΑΘΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ,,ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΣΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ,,ΑΠ' ΟΣΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ...

Expand full comment

Τό ἕν εἶναι ὡραιότερον τοῦ ἄλλου!

Expand full comment

AYTO EINAI H ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ,,ΠΟΥ ΟΜΩΣ Κ Α Ν Ε Ι Σ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΒΙΑΣΕΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ,,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ....

Expand full comment

Μή ἀναμενομένη καί ἀκατανόητος ἀντίδρασις ἐκ μέρους σας, καθότι οὐδείς σᾶς «ἐβίασε διαδικτυακῶς», οὔτε κανείς διενοήθη νά πράξῃ κάτι τέτοιο!

Expand full comment

ΚΑΛΥΤΕΡΟ....

Expand full comment

Ο φόβος δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην καθημερινή γλώσσα του ανθρώπου, γιατί δεν έχει ουσιαστική υπόσταση. Δυστυχώς όμως βλέπουμε πως τα πολλά τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι ζουν υπό το καθεστώς συνεχών και μόνιμων φόβων, αναπτύσσουν όλο και περισσότερες διαταραχές που βασίζονται στο φόβο του επόμενου γεγονότος που θα πυροδοτήσει τον φόβο, ως εκ τούτου διαμορφώνουν περισσότερες άμυνες και μηχανισμούς για την επιβίωσή τους μέσα σε φαντασιωσικές φοβικές καταστάσεις, όπως αποφυγή, απογοήτευση, απόσυρση και συχνά αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, καθόσον ο νους εγκλωβίζεται σε αρρωστημένα μονοπάτια, σκέψεις και συμπεράσματα για τον εαυτόν και το περιβάλλον, χωρίς προοπτική εξόδου ειδικά όταν ο φόβος διοχετεύεται επανειλημμένα ως μέσον χειραγώγησης, ανακυκλώνεται και οδηγεί την ψυχή στα τάρταρα και το σκότος. (Συχνά αναρωτιέμαι για τον ρόλο και τη σιωπηρή στάση των ειδικών ψυχικής υγείας). Ας βγει κάποιος να μιλήσει για όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα.

Δεν υπάρχει λοιπόν τυχαιότητα στη χρήση των λέξεων που πυροδοτούν τον φόβο. Ο φόβος καλλιεργείται, έτσι ώστε να παράγει φοβικές συμπεριφορές, που αποσκοπούν στη σύγχυση του νου, τη θόλωση του λογικού και της καθαρής σκέψης, στην απομόνωση του ατόμου και τη φυλάκιση του νου σε φανταστικά κάγκελα φυλακής. Άτομα συναισθηματικά ευάλωτα, στα οποία δεν δόθηκε η ευκαιρία να παιδευτούν πνευματικά και να βρουν υγιείς διεξόδους στα εσωτερικά τους διλλήματα και τις αγωνίες ή βίωσαν δύσκολες καταστάσεις χωρίς τη σωτήρια αγωγή της πυρηνικής οικογένειας (η οποία ύπουλα λιθοβολείται), ενώ υποστηρικτικές κοινωνίες σπανιότατα μπορούν να μνημονευτούν, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ψευδώς επωφελή μηνύματα των σωτήρων μας, ενάντια στην κατασκευασμένη γενικοφοβική απειλή που οι ίδιοι επιμελώς διασπείρουν με κάθε τρόπο και μέσον.

Η πρωταρχική υποχρέωση του καθενός μας έστω και τώρα είναι να στοχαστεί, να επικεντρωθεί στην προσωπική του αυτογνωσία και θωράκιση της ψυχής του. Μελέτη , ιεράρχηση των αναγκών, εξεύρεση των πανανθρώπινων ιδανικών και αξιών, εξοστρακισμό του φόβου, πίστη στην εσωτερική μας δύναμη, μεταλαμπάδευση αυτών των ιδανικών στους γύρω μας, στις νέες γενεές. Δύσκολο έργο, επίπονο, μακρύ, αλλά απαραίτητο, γιατί η αφύπνιση ξεκινά από τον κάθε ένα από εμάς. Μην περιμένουμε, και μην απογοητευόμαστε εάν δεν βλέπουμε, κοινωνία αυτομάτως αφυπνισμένη. Έχουν περάσει χρόνια τραγικά με την συστηματική υποβάθμιση της παιδείας, των αξιών, την απαξίωση της πίστεώς μας. Ξεκινάμε όσοι τα κατανοούμε, από την αρχή. Ποτέ δεν είναι αργά. Κανείς δεν μπορεί να μας υποτάξει εάν δεν του το επιτρέψουμε. Η ψυχή μας είναι ελεύθερη και θα εργαστούμε για όλους, όσο μπορεί ο καθένας από τη θέση του.

Ευχαριστούμε τον κύριο καθηγητή για την παλικαροσύνη του, τον καθημερινό του αγώνα για την καθοδήγηση στη γνώση και τον δρόμο της αφύπνισης που χάραξε και ας αρχίσουμε όλοι να τον περπατάμε. Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ.

Expand full comment

Αγαπητέ κ. Βαθιώτη, αν προς στιγμήν κάναμε μια υπόθεση εργασίας:

"Τί θα σήμαινε αν στην πραγματικότητα, ο διάβολος δεν υπάρχει;"

Λέτε πως οι "Νεοταξίτες-θεατρίνοι επέλεξαν ως γλωσσική τους σημαία ένα οπτικοακουστικό ίνδαλμα.. τον διάβολο" αφού αυτός "στην γλώσσα της εκκλησίας μας αποκαλείται «αόρατος εχθρός»"

Δυστυχώς, κι εσείς, με την δική σας τοποθέτηση και -συγχωρέσετε με- μέσα στην απόλυτη και αφοριστική επίκληση σας πως "Ο πραγματικός εχθρός μας είναι ο διάβολος", πέφτετε από άλλη προσέγγιση στο ίδιο σφάλμα: Επικαλείστε τον αόρατο εχθρό!

Αυτόν τον οποίο δεν βλέπουμε, αλλά οι φωτισμένοι άνθρωποι, με ή χωρίς εισαγωγικά, ως ιεροφάντες του δικού τους αξιώματος, δείχνουν την δηλητηριώδη δράση του και τις καταστροφικές συνέπειες των έργων του στην κοινωνία μας. Ο,τι ακριβώς δηλ. κάνει και ο .. covid, το CO2, και άλλα τέτοια μάλλον αφανή και αόρατα.

Υποβιβάζετε μήπως έτσι τον πρωτεύοντα ρόλο της απληστίας των ανθρώπων που μας εξουσιάζουν, ως απλώς "στρατολογημένους" στις υπηρεσίες εκείνου, αντί να αναδείξετε ως πρώτο και κύριο εχθρό των "ποδοπατημένων πολιτών" αυτή ακριβώς την μισάνθρωπη (λόγω ακραίας αχόρταγης επιθυμίας πλούτου και εξουσίας) ελίτ;

Αυτή την ελίτ, που έχει κυριεύσει την ζωή μας, την κοινωνία, τη χώρα μας, μπορούμε μόνο με ειλικρινή συντονισμένη και ακατάβλητη πολιτική αντίδραση να την αντιπαλέψουμε. Με προφανή, πραγματικά μέσα.

Τον διάβολο πώς; Με προσευχή μόνο;

Expand full comment

Ὄχι! Ἡ φράσις «Ὁ πραγματικός ἐχθρός μας εἶναι ὁ διάβολος, πού εἶναι ἀόρατος» εἶναι ἀληθής καί πρέπει νά γίνῃ ὑφ' ὅλων συνείδησις, μέ τήν ἐλπίδα ν' ἀποφεύγουμε τίς καθημερινές παγίδες πού μᾶς στήνει. Ἐνῷ, ἡ τρομοκρατία πού ἐπεβλήθη μέ τήν ἐπίκλησιν τοῦ κορονοϊοῦ ὡς τοῦ «ἀοράτου ἐχθροῦ» ἦτο ποταμός ψεύδους μέ μοναδικόν σκοπόν τήν ὑποδούλωσιν τῶν λαῶν εἰς τούς Σατανιστάς τῆς ΝΤΠ καί τήν μείωσιν τοῦ πληθυσμοῦ διά τῶν «θανατηφόρων ἐνέσεων» (Vladimir Zelenco), παραπλανητικῶς καλουμένων «ἐμβολίων». Ἔτσι, μία γνωστή ἀλήθεια, πού πρέπει νά γνωρίζουμε διά τήν πνευματικήν ἀσφάλειάν μας, εἰς τόν ἀνάποδον κόσμον τῆς ΝΤΠ ἐχρησιμοποιήθη κατά τρόπον διεστραμμένον διά τήν ὑποδούλωσίν μας ἤ/καί τήν ἐξολόθρευσίν μας.

Expand full comment

Ταύτα δέ έδει ποιήσαι κακείνα μή αφιέναι...

Expand full comment

..Άσχημη μάλλον διάλεξα εποχή / μάσκες πουλάνε στο παζάρι.

Πραγματικά, μου έρχεται στο νου αυτό το όμορφο τραγούδι του Βαγγέλη Γερμανού!

Expand full comment

ΒΙΑΖΩ ΚΑΤ ΌΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΕΣΤΩ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΟΥ,ΣΗΜΑΙΝΕΙ,,,ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΟΥ ,,ΠΡΟΣΘΕΤΩ Ε Γ Ω Κ Α Ι ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ Η ΑΦΑΙΡΩ,,ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΑΘΙΩΤΗ,,ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ,,,,ΝΑ...ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ,,,ΠΩΣ;;; ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ....Ε,,,,Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ,,,ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΑΣ,,,ΕΠΟΙΗΣΑΤΕ ΕΝ ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΙΑ ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣΜΟ....ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η Ν.Τ.Π. ΤΟ ΤΡΑΒΑΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ....Π.Ν.Τ.Π.........ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ Μ Η Ν ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΞΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕΔΡΑΣ,,,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΥ,,,ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΞΑΝΑΣΤΡΟΦΟ ΣΚΑΜΠΗΛΙ,,,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ,,,ΚΑΙ ΝΑΙ,,ΕΧΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ-ΘΡΑΣΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΥ,,ΕΠΕΙΔΗ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ....ΑΥΤΑ...

Expand full comment

ΚΑΛΥΤΕΡΟ...

Expand full comment