10 Comments
May 4, 2022·edited May 5, 2022

Ο Στάνλευ Μίλγκραμ στο βιβλίο του “Obedience to Authority” θεωρεί ως βασικό χαρακτηριστικό του ναζισμού τη συστηματική απαξίωση του θύματος που προηγείται των βίαιων ενεργειών εναντίον του. Γράφει σχετικά: “Βήμα προς βήμα, οι Εβραίοι αποκλείστηκαν απο την κατηγορία του πολίτη και τελικά τους αρνήθηκαν την ιδιότητα του ανθρώπινου πλάσματος. Η συστηματική απαξίωση του θύματος παρέχει ένα μέτρο ψυχολογικής δικαιολόγησης της βίαιης συμπεριφοράς εναντίον του και αποτελεί τη μόνιμη συνοδεία κάθε σφαγής, πογκρόμ και πολέμου.” Σήμερα είμαστε οι “ψεκασμένοι”/ανεμβολίαστοι κλπ που μας αρνούνται την ιδιότητα του ισότιμου πολίτη και μας στολίζουν με κάθε είδους χαρακτηρισμούς. Σε μια αντιστροφή της πραγματικότητας μας χαρακτηρίζουν ως και φασίστες ή ναζιστές ενώ εμείς είμαστε αποδέκτες φασιστικής και ναζιστικής αντιμετώπισης.

Expand full comment

χαρας το κουραγιο σας να αναλυσετε το σκεπτικο της ντορας (αν υπαρχει) ο λογος της παντοτε να στερειται ουσιας και να ειναι κορεσμενος απο καθωσπρεπισμο θυμιζει πωλητρια σε γκαλερι δεν εχει ιδεα τι πουλαει αλλα πρεπει να το δωσει .αυτη η κυρια κανει το κασετοφωνο μεταφερονταςι οτι ακουει απο τις συναντησεις κορυφης δεν ειναι για να την παιρνουμε σοβαρα απλα να την εξαφανισουμε απο τα πολιτικα

Expand full comment

Παρακαλώ,

θα ήθελα να με ενημερώσετε, σε περίπτωση που υπέπεσε στην αντίληψη σας, αν η εν λόγω "κυρία" κ ο συγγενής της ο οποίος υποδύεται τον πρωθυπουργό (Βόβολης,2022), απάντησαν στην ερώτηση του πόθεν έσχες των αρχαίων τα οποία δωρησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, με περισσή υπερηφάνεια;

Επίσης, θα ήθελα να ξέρω αν ισχύει η λεξικογραφική παραπομπή του λήμματος "αρχαιοκάπηλος" κ αν όντως ισχύει τον λόγο για τον οποίο δεν έχει παρέμβει εισαγγελικός λειτουργός στην εν λόγω υπόθεση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων κ σας συγχαίρω για την ορθή, κατά την άποψη μου, στάση σας στην ανάποδο καινούργιο κόσμο.

Expand full comment

Παρά τό γεγονός ότι στήν πολιτική σκηνή τήν τελευταία τουλάχιστον 20ετία δέν υφίσταται Δεξιά ή Αριστερά ή ο,τιδήποτε άλλο παρεμφερές (όλοι πλέον υπηρετούν τήν Νέα Τάξη), εν τούτοις η μανδάμ ως γνήσιο βλαστάρι τής Δεξιάς δέν μπορεί νά ξεχάση τίς ρίζες της.Η παράταξη αυτή έχει ιστορικές περγαμηνές στόν διχασμό τών Ελλήνων.Ποιός δέν θυμάται τήν ρετσινιά τού Αριστερού ή ακόμη χειρότερα τού Κομμουνιστή στήν μετά τόν β' Παγκόσμιο πόλεμο εποχή: Ένας διχασμός τόν οποίο ακόμη καί σήμερα τόν συναντάς σέ ηλικιωμένους...Όλος ο κρατικός μηχανισμός γιά πολλές δεκαετίες έναν καί μόνο στόχο είχε: πώς θά εξοντώση τούς "κομμουνιστάς". Καί χούντα τού 1967 πάνω σ' αυτό πάτησε γιά νά κάνη τό πραξικόπημα.

Ως πολίτης νοιώθω βαθύτατα προσβεβλημένος από αυτήν τήν διαχρονική εις βάρος μου πρακτική μέ όλες τίς προεκτάσεις της...

Αισθάνομαι οργή καί θυμό γιά όλους αυτούς οι οποίοι διαχρονικώς στηρίζουν μέ κάθε τρόπο αυτό τό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα!

Expand full comment

Προσπάθησα κι ἐγώ ν' ἀκούσω τό βίντεο, ὅπου ἡ κ. Μπακογιάννη εἶπεν αὐτές τίς ἀνοησίες, ἀλλά σύντομα τό ἔκλεισα, διότι δέν ἀντέχω σέ τόσον παραλογισμόν! Σᾶς συγχαίρω διά τήν ὑπομονήν σας, κ. Βαθιώτη, ν' ἀσχοληθῇτε μαζί της καί νά τήν κάνετε «μέ τά κρεμμυδάκια», ὅπως τῆς ἄξιζε!

Expand full comment

Η αποανθρωποποίηση (dehumanization) είναι στενά συνδεδεμένη με τις χειρότερες θηριωδίες που έχουν διαπράξει οι άνθρωποι μεταξύ τους. Για παράδειγμα ο Χίτλερ θεωρούσε τους Εβραίους ως υπάνθρωπους και ότι τους άξιζε να εξοντωθούν. Δυστυχώς οι απάνθρωπες πεποιθήσεις ενθαρρύνονται μέσα από την προπαγάνδα. Έτσι κάποιες ομάδες ανθρώπων στοχοποιούνται και θεωρούνται ως ένα διαφορετικό κατώτερο είδος ανθρώπου. Στη συνέχεια η αποανθρωποποίηση, επεκτείνει αυτή την υποτίμηση, επιμένοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικοί άνθρωποι.

Expand full comment

Κ.ΒΑΘΙΩΤΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!

Νομιζω!!

ότι η λύσις είναι μία(1) " Ι.Ε.Κ ΤΑΠΕΡΜΑΝ "(για να μάθουν τα παιδιά σας σωστά ελληνικά) ΘΥΜΑΣΤΕ??? ΜΑΛΒΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ!!! φαντάσου τι θα είχε να πει το στόμα της για όλα αυτά!!!

Ο μέντορας λέει του κούλη ήταν ο τάπερμαν!!! δεν λένε που όμως? ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ!!!

και ο κούλης όταν πρωτοβγήκε μιλούσε με σαρδάμ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟ " ΕΥΤΕ -ΧΕΣΤΕ-ΤΕ δεν το πέρασε κανείς!!!όμως.

Απο τότε ήταν που ξεκίνησαν οι πολιτικοί να έχουν μαζί τους και κάποιον που ξέρει την ελληνική και έχει μια σχετική διαύγεια!!! εξού και ο Οικονομου!!! και οσοι άλλοι πλείστοι χρόνια τώρα!!!

Το σοκαριστικό δεν είναι η απαξίωση και η προπαγάνδα των συστημικών! το σοκαριστικό είναι οτι αυτό γίνετε από μικρά παιδία μέσω των γονέων τους βέβαια!!

ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!!! ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ, GAME OVER!

Βέβαια ΟΛΑ αυτά δεν είναι ανιχνεύσημα από τους πολλούς, Υπάρχει ΥΠΝΩΣΗ!! δεν εξηγώ αλλιώς εγώ ΤΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!!!!

Expand full comment

• Ο λόγος των φωτισμένων συνανθρώπων μας, που όρθωσαν το ανάστημά τους, απαρνήθηκαν τα αξίως κεκτημένα προνόμιά τους, αντέδρασαν στη θέση όλων μας και στέκονται σαν βράχοι, υφιστάμενοι τις συνέπειες της σθεναρής τους αντίστασης απέναντι στα δολερά πλοκάμια και την ύπουλη ολοκληρωτική δράση των ιθυνόντων, ας γίνει η ευκαιρία, το κίνητρο και το έναυσμα της αφυπνίσεώς μας.

• Μέσα από το πυκνό σκοτάδι ξεπρόβαλλε η ομιλία και η παρουσία τους σαν το αστραφτερό φως. Ένα βαθύ σκότος που δεν είχαμε υποψιαστεί μέσα του πως ζούμε, και ένα λαμπερό φως που δεν γνωρίζαμε πως είναι ικανό να αποκαλύψει την πικρή αυτή αλήθεια, δήλα δη πως γύρω μας κυριαρχεί το ψεύδος και η φαυλότητα.

• Αφού υποκλιθούμε στη μεγαλοσύνη της ψυχής, στην εμβληματική προσωπικότητα, στο άσπιλο ήθος, ας λάβουμε μαθήματα ανδρειοσύνης και απαράμιλλου θάρρους από τους συνανθρώπους μας που πρωτοστάτησαν και δίνουν μάχες σε αυτόν τον νέο απελευθερωτικό αγώνα που μας έμελλε να βιώσουμε, και ας πορευτούμε στο δρόμο που χαράσσουν.

• Αφού αποτινάξουμε τις άμυνες του φόβου, της λιποψυχίας, της αποφυγής και της σιωπής, ας οπλισθούμε με τα λόγια και τις πράξεις τους και ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Ο καθείς από τη θέση που βρίσκεται, ας αντιδράσει με τον δικό του τρόπο. Ας προσθέσει το λιθαράκι του στον τιτάνιο ανιδιοτελή αγώνα των φωτισμένων αυτών ανθρώπων.

• Ας σεβαστούμε την καθοδήγησή τους, ας ξεφυλλίσουμε την ιστορία και ας ανατρέξουμε μέσα από τα συγγράμματα στους αγώνες των προγόνων μας, ας δοξάσουμε τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, ας τιμήσουμε τους μεγάλους μας ποιητές και φιλοσόφους, ας αναγνώσουμε τις σκέψεις σημαντικών στοχαστών, ας πλησιάσουμε κατά το δυνατόν το πραγματικό νόημα της ύπαρξής μας μελετώντας τα θεμελιώδη έργα της Ελληνικής κλασσικής παιδείας και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας μας. Ας αντλήσουμε δύναμη από τα μεγάλα διδάγματα που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενεές.

• Όλα αυτά δεν μας είναι άγνωστα, έχουν περάσει στη συλλογική μας μνήμη. Μπορεί να μείναμε καιρό μακριά από τις πηγές της γνώσης, θεωρώντας πως κάναμε πλέον το καθήκον μας, πως ολοκληρώσαμε τον κύκλο μας, ιεραρχώντας άλλα καθημερινά ζητήματα ως σπουδαιότερα, αφήνοντας όμως στην ουσία την ψυχή μας ορφανή, χωρίς βοήθεια και στήριξη, χωρίς αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Ενώ οι θύτες μας ήταν άριστα προγραμματισμένοι και ενσυνείδητα προετοιμασμένοι, εμείς βρεθήκαμε εξαπίνης θύματα και ανυπεράσπιστοι. Προς στιγμήν όμως και όχι για πολύ.

• Τώρα που είναι φανερό πως μας περιβάλλει, επίκειται και επεκτείνεται ο όλεθρος, επιτάσσεται όσο ποτέ άλλοτε η κινητοποίησή μας. Οι φωτισμένοι άνθρωποι μας δίνουν τη σπίθα και το φως, έχουμε όλοι πλέον καθήκον να τα παραλάβουμε και να περάσουμε στην πράξη ξεδιπλώνοντας όλη την ευφυΐα και επιδεικνύοντας το θάρρος και τις αρετές που αποδεδειγμένα διαθέτει το γένος των Ελλήνων. Ας τους στηρίξουμε έμπρακτα και ας λιγοστέψουμε τα ανώδυνα ηλεκτρονικά υβριδικά μηνύματα, τους ψιθύρους και τα μισόλογα. Όλοι μπορούμε, είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, παιδιά του φωτός.

• Ο εχθρός όντως είναι αόρατος, γιατί το κακό και το σκότος κυριαρχούν παντού, χωρίς να φαίνονται. Μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με κάτι που τον σκορπά, τον διαπερνά, διαχέεται παντού, τον διαλύει και τον εξουδετερώνει, και αυτό είναι το φως της ΕΛΛΑΔΑΣ, του Ελληνικού πνεύματος, του Ελληνικού λαού. Σκορπίστε το φως του πνεύματος παντού. Να φοβηθούν αυτοί, φτάνει πια, μέχρις εδώ, αρκετά, βγείτε στο φως! Δεν υπάρχει άλλος χρόνος!

Expand full comment